Från planta till produkt

Råtobak är basprodukten till både cigaretter och snus och odlas på plantager över hela världen. Störst producenter är USA, Kina, Indien och Brasilien. Plantorna, som tillhör släktet nicotiana, skördas och bladen torkas. Detta är vad som sedan blir råtobak. Vid tillverkning av cigaretter fermenteras bladen, vilket inte görs vid produktion av snus. Snus produceras lokalt, hos diverse lokala producenter. Råtobak för snustillverkning exporteras så som den är.

Tobak i matberedaren
Väl levererad gör sedan den lokale producenten cigaretter, snus eller piptobak. Nu kan man köpa även råtobaken själv, på nätet, på sidor som http http://www.pgw.se/tobak/ratobak.html. Den primära skillnaden mellan att göra snus hemma och att köpa i butik är att man måste göra fermenteringen själv. Det plus ytterligare torkning, strimla finare, förstärka aromen och torkning och kyla igen. Vill man inte köpa extra tillbehör går det bra med en ugn, kyl och vanlig matberedare.

Jäsning och smak
Råtobak för cigaretter fermenteras på plats innan det packas för exportering. Oftast torkas och pressas bladen flera gånger för att slutligen få aromtillsatser beroende på vilken slutprodukt de ska användas till. Arom och packning är något man kan laborera med själv om man valt den billigare vägen och gör t ex snuset eller cigaretterna själv. Tobaksförbrukningen i i-världen har dock minskat på senare år, men ökat i tillväxtländer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *